torstai 30. heinäkuuta 2015

170# Kehittyminen ratsastuksessa 2

Toisen osan aika ystäväni!

Hyppytyyli ja korkeudet
Kukaan ei ole seppä syntyeessään, eihän? En ollut minäkään! Hyppytyyliä on vaalittava ja harjoiteltava rutiininomaisesti että se tuottaisi edes jotenkin tulosta. En voi sanoa että hyppytyylini olisi ollut alulta alken hyvä, kaunis ja ruutiininomainen. Ei lähellekkään. Aluksi siinä ei ollut voimaa, suoruutta tai edes ilmavaraa. En päässyt kovinkaan korkeita ja jo pienetkin esteet tuntuivat mahdottomilta. Aloitetaan siis hyppytyylistä, johon siis lukeutuu ponnistaminen että laskeutuminen. Laskeutuessa tasapaino oli alun alkaen aika hukassa, sekä ponnituksessa ei ollut voimaa, eikä pahitteeksi tyyliä tai mitään vastaavaa, vasta viime kuukausien aikana olen saanut niihin voimaa ja oikeasti sitä tyyliä. Ainakin matalille esteille. Enkä vieläkään voi sanoa, että hyppytyylii oli aina siisti.

Laskeutuminen 30cm esteeltä, toukokuu 2014
Etupainoinen ratsu ja ratsastaja

Ponnistus 30cm esteelle, toukokuu 2014

Hyppyvaihe 50cm esteellä, heinäkuu 2014
Käden myötäämis liike tähän mennessä ei niin hyvä..

Hyppyaihe 30cm esteellä, helmikuu 2015

Ponnistus 60-70cm esteelle, huhtikuu 2015 Kuva © Viltsuh/Juho

Alkupäässä meno näyttää ihan mahdottomalta ja kerta kaikkiaan kamalalta. Muistan että tuollainenkin 30cm este tuntui ihan karsealta hypätä, mutta minulla oli kyllä karsea kenkä valintakin! Varsinkin laskeutumisessa oli todella paljon etupainoa, mitä olen kuitenkin viimein yläselänkin kanssa korjattua. Käden myöntäämisliike on oikeastaan ollut aina ihan ok (vaikkei olekkaan aina ollut ehkä yhtä kaunis), joten siitä ei tarvitse sen enempää huudella.

Korkeudet ovat nousseet aina kokemuksen ja jalkojen kunnon parannuttua. Joskus jopa 50-60cm on tuntunut ihan mahdottomalta, noin pari vuotta sitten. Ratana menivät vain pikkuesteet. Pikku hiljaa kuitenkin viimein esteiden korkeus on noussut ja olen itsestäni hyvin ylpeä esteiden suhteen. Kun alussa yksittäisenä menivät vain ne 50-60cm esteet juuri ja juuri ja yksittäisenä olen yltänyt 80-95cm esteille. Rataesteet ovat pikku esteistä nousseet aina 70-80cm radoille. Tyytyväinen harrastaja? Kyllä!


Kouluratsastus ja sen liikkeet
Kouluratsastus ei ole koskaan ollut vahvuuslajini. Joten tänään käymme pari kouluratsastus juttua läpi ja katsomme mitä minulla tosiaan olisi ollut siinä kehitettävää ja miten olen kehittynyt. Aloitamme suosikki liikkeestäni, eli pohkeenväistöistä. Pohkeen väistö on ehkä vaikea tajuta joidenkin mielestä, minulle se on tuntunut olevan aina helppo lukuunottamatta laukkaväistöä, joka on ollut minulla ongelmallinen. Tosin joskus en tainnut ollenkaan edes väistää oikein, no pikku hiljaa tämäkin tilanne on onneksi parantunut hyvissä määrin.

Raviväistö, heinäkuu 2013

Käyntiväistö, lokakuu 2014

Laukkaväistö, lokakuu 2014

Sitten vuorossa koottu- sekä pidennettyravi. Koottu ravi ja pidennetty on no ollut aina vähän ongelmallisempi asia. Minun jaloissani ei ole tainnut olla tarpeeksi voimaa tai minussa tarpeeksi päättäväisyyttä saadakseni ne näyttämään kauniilta ja oikeanlaisilta. Koottussa tai pidennetyssäkäänravissa ei ole koskaan ollut voimaa tai ilmavuutta, mitä minä inhoan! Meni ihan hermot kun en osannut millään tehdä mitään järkevä ravin eteen, minua turhautti harjoitella sitä tietäen että näytän vain maatalaahaavalta sinivalaalta, mutta nyt viimein olen edes vähän tyytyväisempi omiin askeliini ja ravin eri olomuotoihin. Katsotaan mitä kuvat sanovat tästä kehityksetä, jonka olisi pitänyt raa-a-lla harjoittelulla kolmen vuoden kuluessa pitänyt tapahtua. Valitettavasti erilaisia kouluratsatuskuvia oli todella heikko löytää vuoden 2013-2014 ajoilta..

Käymme ensin läpi kootun ravin:
Koottu ravi, helmikuu 2015

Koottu ravi, huhtikuu 2015

Koottua ravi, heinäkuu 2015

Koottu ravi, heinäkuu 2015

Koottu ravi, heinäkuu 2015

Koottu ravi, heinäkuu 2015

Sitten siirrytään kootun ravin puolelta pidennettyyn raviin:
Pidennetty ravi, helmikuu 2015

Pidennetty ravi, helmikuu 2015

Pidennetty ravi, toukokuu 2015

Pidennetty ravi, heinäkuu 2015

Pidennetty ravi, heinäkuu 2015

Tässä tämä. En usko että teen tälläisiä enempää, ellette te pyydä..
Huhhuh.. kirjoitin näitä kolmisen tuntia. En jaksa oikeastaan käydä enää muuta läpi! ^_^''