Väreistä
Hellurei! Itse olen erittäin kiinnostunut värien genetiikasta ja nyt puhun oman ymmärtämykseni mukaan muutaman väriasian. Itsekkään en vielä ole mikään superasiantuntija joten faktat kannattanee vielä vilkaista netistä ennen kuin täysin liitytte minun mielipiteisiini.
Otetaan esimerkki poniksemme Steppi. Stepin pohjaväri on ruunikko, eli tässä tapauksessa EE AA. Stepillä on E:tä, sekä A:ta kaksin kappalein geenivalikoimassaan, joka johtuu siitä, että orin isällä, että emällä on EE ja AA. E tai e on tässä tapauksessa mustageeni, joka tavalliseen pohjaan aiheuttaa mustan värin. A tai a on tässä tapauksessa geeni, joka aiheuttaa mustan värin muuttuvan ruunikoksi. Stepin isä on kimo, mutta Steppi ei selvästikkään ole kimonkantaja, sillä se näkyisi hevosessa. Kimo geeni eli G siis aina vaalentaa hevosen kimoksi, jos se sellaisen omistaa. Tässä tapauksessa Stepin kimouden kohdalle voidaan laitaa merkintä gg. Kirjavuuskuvion aiheuttaa overo geeni eli O. Stepin kohdalle merkitään Oo sillä hevonen ei voi omistaa kahta overo geeniä ilman lethal white syndroomaa eli OO, joka johtaa muutaman päivän sisällä vastasyntyneen varsan kuolemaan. Lopulliseksi väri riviksi saamme EE AA Oo sillä kimon voi jättää kokonaan pois jos halutaan ilmaista väri lyhyesti. Normaalilla suomenkielellähän Steppi on ruunikonkirjava tai ruunikko, overo.
Tipuitko kärryiltä?
Ei huolta olisin itsekkin tippunut.
Otetaan helpommaksi esimerkiksi Fred joka on vaaleanpunarautias. Koska Fredillä ei ole mustaa geeniä eli E:tä ollenkaan on siis sen osuus ee. Ilman mustaa geeniä ei ole mahdollisuutta siis saada ruunikkoa geeniä näkyviin, mutta Fred voi hyvin olla kantaja. Tässä tapauksessa kuitenkin merkitsen Fredille aa. Ilman siis näitä geenejä jäljelle jää liinaharjainen rautias, mutta koska Fredillä ei ole linaharjaa on Fredillä oltava ainakin yksi jouhia tummentava geeni eli F. Lopullisesta rivistä saamme arviolta ee aa Ff. Yksinkertaisempi kuin edellinen eikö vain?
Kiinnostuitko itse asiasta vai onko tuo täydellistä astrofysiikkaa?